Pavlova (Resepi Chef Kamarul)
Bahan-bahan ( 10 org )
4 bj putih telur gred A
1 cwn gula pasir/gula castor
2 s/mkn tepung jagung
1 s/t cuka mkn
1 s/t esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur
Topping:
1 cwn fresh cream ( Rich, Value - non diary)
Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur
Cara-cara
1. Pukul telur smpai berbuih . Kmudian msukkan gula dan pkul smpai sot peak/bertanduk
2. Msukkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msuk dlm adunan . Hehehe
3. Pkul lg adunan smpai sebati . Setelah sebati , masukkan cuka makan & esen oren . Pkul lasi smpai sebati .
4. Panaskan oven 10 min awal pada suhu 150c
5. Pada dulang pmbakar , ltakkan kertas mnyak (yg putih tu ye) kmudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9
6. Tuangkan adunan pavlova & msukkan dlm oven . Bakar slama 1 jam 20 min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
7. Selepas masak , biarkn pavlova dlm oven slama 20 min . Kmudian bleh la di topping dgn fresh cream & buah-buahan segar sprti strawberi , kiwi & anggur .
8. Untuk topping : pukul fresh cream smpai soft peak . Kmudian tuangkan di ats pavlova yg tlah sejuk & hiaskn dgn hirisan fresh fruit td dgn kreativiti anda.
9 . Lepas tu bleh la mamam .
*Selamat Mencuba !
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment