Followers

Pavlova (Resepi Chef Kamarul)

Bahan-bahan ( 10 org ) 4 bj putih telur gred A 1 cwn gula pasir/gula castor 2 s/mkn tepung jagung 1 s/t cuka mkn 1 s/t esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur Topping: 1 cwn fresh cream ( Rich, Value - non diary) Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur Cara-cara 1. Pukul telur smpai berbuih . Kmudian msukkan gula dan pkul smpai sot peak/bertanduk 2. Msukkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msuk dlm adunan . Hehehe 3. Pkul lg adunan smpai sebati . Setelah sebati , masukkan cuka makan & esen oren . Pkul lasi smpai sebati . 4. Panaskan oven 10 min awal pada suhu 150c 5. Pada dulang pmbakar , ltakkan kertas mnyak (yg putih tu ye) kmudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9 6. Tuangkan adunan pavlova & msukkan dlm oven . Bakar slama 1 jam 20 min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©) 7. Selepas masak , biarkn pavlova dlm oven slama 20 min . Kmudian bleh la di topping dgn fresh cream & buah-buahan segar sprti strawberi , kiwi & anggur . 8. Untuk topping : pukul fresh cream smpai soft peak . Kmudian tuangkan di ats pavlova yg tlah sejuk & hiaskn dgn hirisan fresh fruit td dgn kreativiti anda. 9 . Lepas tu bleh la mamam . *Selamat Mencuba !
Post a Comment